Teknoloji

Yapay zeka ile hayatımıza giren 5 yeni meslek

Dünyanın en hızlı büyüyen teknolojisinde kariyer yapmak ister misiniz? İşte, AB Yapay Zeka Yasası ışığında Avrupa’ya gelen beş yeni potansiyel çalışma alanı.

Yapay zekanın yükselişiyle birlikte hangi işlerin kaybolacağı ya da değişeceği hakkında çok fazla konuşuldu, ancak hangi yeni mesleklerin gelebileceği hakkında çok az şey söylendi.

Kıtadaki teknoloji ortamı bu kadar hızlı değişirken, işe alım ajanslarına veya bağımsız araştırmalara göre Avrupa’da çoktan iş alımına başlayan ya da başlama potansiyeli olan beş yapay zeka iş imkanı:

1. Yapay Zeka Mühendisi

Yapay Zeka Mühendisi, Microsoft’un tanımına göre yapay zeka algoritmalarını geliştirir, programlar eğitir, böylece “bir insan beyni gibi çalışmalarını sağlar”.

Microsoft, internet sitesinde bu rolle ilgilenen profesyonellerin yazılım geliştirme, programlama, veri bilimi ve veri mühendisliği konularında uzmanlığa sahip olmaları gerektiğini yazıyor.

LinkedIn’in Avrupa için 2024 İş Piyasası Beklentileri raporunda, yapay zeka mühendisliği, bu iş dalının en çok talep gördüğü ülkelerden İtalya ve İsviçre’de en çok büyüyen meslekler arasında yer aldığı belirtiliyor.

İsviçre’de, başvuru sahiplerinden ortalama en az üç yıllık deneyim istenirken; İtalya’da ise ortalama deneyim 19 ay civarında.

2. İstem Mühendisleri

İşe alım firması Protiviti tarafından “yapay zeka çevirmenleri” olarak adlandırılan İstem Mühendisleri, insanların yapay zeka ile iletişim kurmasını sağlayan kişiler.

OpenAI’nin ChatGPT’si gibi büyük dil modellerine verilen istemleri iyileştirerek yapay zekanın onlara mümkün olan en doğru yanıtları vermesini sağlar.

İngiltere merkezli Robert Half firmasının bir tahminine göre, istem mühendisleri ChatGPT için daha kapsamlı açıklamalar da yazabilir, böylece işletmenin ihtiyaçlarına daha uygun ifadeler geliştirebilir.

Örneğin, bilgi istemi mühendisleri bir işletme tanıtım belgesinin her bölümünün yapısını, nokta sayısını ve özet uzunluğunu belirleyebilir.

Mühendisler bu mesleğe üniversite diploması olmadan da başlayabiliyor, ancak hem Protiviti hem de Robert Half önümüzdeki beş yıl için özel programlar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu